Pikantne ciasteczka z ciecierzycy

Ciasteczka z ciecierzycy robiłam już na słodko- w  wersji czekoladowej i waniliowej. Jeszcze w grudniu, na klasową wigilię syna Juliana, oprócz bułeczek z kapustą przygotowałam ciasteczka ciecierzycowe z dodatkiem sera i ziół.

Pikantne ciasteczka z ciecierzycy

Składniki:

2 szklanki ugotowanej i przestudzonej ciecierzycy (wcześniej należ ziarna namoczyć w zimnej wodzie, najlepiej wieczorem) a rano ugotować
3 łyżki oleju
100 g twardego sera (Parmezan, Grana Padano, Bursztyn)
1 łyżeczka ziół  do pizzy
1 łyżeczka kminku
szczypta ziół do pizzy
szczypta chili
1/2 łyżeczki soli

W malakserze zmielić ciecierzycę prawie na mus, potem dodać przyprawy, olej i starty ser i sól. Z ciasta robić kulki wielkości małego orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, spłaszczać i układać w niewielkich odległościach od siebie. Piec na złoty kolor w temperaturze 190oC. Poczekać aż ostygną i nieco stwardnieją.


   
banner przepis miesiaca


Pikantne ciasteczka z ciecierzycy



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s