Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale…

Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Ciasto:

850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki)
150 g zarodków pszennych lub zmielonych otrębów
2 jajka
3 białka
100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 1/2 szklanki śmietanki

Krem:
3 szklanki mleka
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
3/4 szklanki cukru kryształu
3 budynie waniliowe bez cukru
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
3 żółtka
25 dag masła
puszka brzoskwiń w syropie
50g płatków migdałowych do posypania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Masę makową włożyć do miski i zmiksować z jajkami, zarodkami pszennymi i rozpuszczoną czekoladą. Na koniec wmieszać delikatnie ubite białka.
Masę wyłożyć do  tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec „do suchego patyczka” (około 1 godziny, temperatura 180oC). Przygotować krem

Do 1 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budynie i żółtka. Dokładnie roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajka z cukrem, budyniami i mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić. imny utrzeć z miękkim masłem, dodając do utartego na puch masła po łyżce budyniu. Pokrojone w kostkę brzoskwinie wyłożyć na ciasto, rozsmarować krem i posypać wierzch płatkami migdałów. Schłodzić.

Świąteczne słodkości! 2015

Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s