Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

Bez pierniczków nie ma świąt… Te, które dzisiaj prezentuję są w barwach zimy, której jeszcze nie ma, przynajmniej w przyrodzie 🙂

A wszystkim, którzy zaglądają na Czerwień i błękit życzę radosnych i pełnych ciepła świąt Bożego Narodzenia!

Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

Źródło

Składniki:

550 g mąki pszennej (+ odrobina więcej do podsypywania)
300 g miodu
100 g cukru pudru
2 łyżki kakao (dla koloru)
120 g masła
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40-60 g przyprawy do piernika 
kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki)

Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 8-10 minut w temperaturze 180ºC.

Lukrować lub dekorować czekoladą po upieczeniu.

Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).

Co zrobić, by pierniczki zmiękły?

Pierniczki po upieczeniu są zazwyczaj mocno twarde (powoduje to dodatek miodu). By zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności, uchyl okno podczas deszczu), schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.

 

<a href="http:/majanaboxing.blox.pl/2015/11/9-Festiwal-Pierniczkow.html„>  Świąteczne słodkości! 2015  banner przepis miesiaca

Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

Pierniczki z biało-niebieskim lukrem

 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s