Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

To już ostatnia propozycja z wigilijnych zup na moim blogu. Pachnący śliwką barszcz czerwony, z lekko korzenną nutą.

Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami

Składniki:

1,2 kg buraków czerwonych
7-8 suszonych śliwek
ok 1,5 l wywaru warzywnego
4-5 suszonych podgrzybków
3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe
po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
4-5 goździków
sól, cukier i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
mała szczypta przyprawy korzennej
1/3 szklanki octu jabłkowego
ok. 150-250 ml zakwasu z buraków

Grzyby zalać niewielką ilością ciepłej wody i odstawić na godzinę. Obrane buraki pokroić w plastry i gotować do miękkości z octem jabłkowym i dużą szczyptą soli. Zagotować wywar warzywny. Dodać do niego suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, goździki. Gotować ok. 20 minut. Wlać wywar z ugotowanych buraków.

Dodawać stopniowo zakwas buraczany, próbując czy barszcz ma już odpowiedni smak i wyłączyć płomień pod garnkiem, dodając pod przyprawę korzenną. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Można również dodać nieco octu balsamicznego dla uzyskania słodko kwaśnego smaku. Podawać do picia z pasztecikami lub z uszkami grzybowymi.

Wytrawne potrawy wigilijne  Zimowy Obiad

Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s