Łosoś w sosie chrzanowym z wasabi

Dziś mam dla Was kolejną rybną propozycję. Łososia w sosie chrzanowym można podać na wigilijną kolację. Ja do przygotowania sosu użyłam zielonego chrzanu wasabi. Ładnie komponował się z pomarańczową rybą.

Łosoś w sosie chrzanowym z wasabi

Składniki:

4 dzwonka z łososia
sok i skórka z połowy cytryny
sól, pieprz, słodka czerwona papryka
koperek (może być suszony)

Sos chrzanowy z wasabi:

1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki chrzanu z wasabi
sól i pieprz

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, przyprawić skórką z cytryny, koperkiem, słodką papryką, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać mleko. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła oraz chrzan. Po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem.

Rybę usmażyć na niewielkiej ilości oleju po 2-3 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę podawać ciepłą z gorącym sosem.

Zimowy Obiad

Łosoś w sosie chrzanowym z wasabi

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s