Konfiturę żurawinową dodałam do muffinek dyniowo-bananowych. Świetnie komponowała się ze słodkim i aromatycznym ciastem.
Składniki na ok. 12 sztuk:
ok. 2 szklanki mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
120 g jasnego brązowego cukru
2 duże jajka
1/2 szklanki oleju
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
200 g puree z dyni
1 banan
ok. 1 szklanki konfitury z żurawiny
cukier brązowy – do posypania
Jajka i jogurt wyjąć 2 godziny przed przygotowaniem z lodówki.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, imbir i cynamon i oba rodzaje cukru. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, jogurt, puree dyniowe i rozgniecionego widelcem banana. Wlać do suchych składników, krótko wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Połowę ciasta po równo wyłożyć do papilotek. Na ciasto wyłożyć po łyżeczce konfitury żurawinowej i resztę ciasta Każdą muffinkę posypać brązowym cukrem. Piec w temperaturze 180ºC przez 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.