Zupa gulaszowa

Podobną zupę jadłam na studenckiej stołówce kilkanaście lat temu. Potem odtworzyłam jej smak we własnej kuchni. Do dziś jest jedną z moich ulubionych i popisowych zup.

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Składniki:

200 g mielonej wołowiny
2 niewielkie marchewki
1/2 selera
1 mała pietruszka
1 duża czerwona papryka
1 mała papryczka chili
3 ziemniaki
1 średnia cebula (biała lub czerwona)
4 ząbki czosnku

1 łyżka klarowanego masła
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka mielonego kminku
2-3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
posiekana natka pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól i pieprz
1 łyżka przyprawy warzywnej
maggi
2-3 łyżki sosu worcestershire (niekoniecznie)

Wołowinę zalać zimną wodą w dużym garnku (ok. 6 szklanek). Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować do miękkości (ok. 20 minut). Następnie dodać listki laurowe, ziele angielskie, obraną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po ok. 8 minutach dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i paprykę.

Na patelni rozgrzać masło, wsypać słodką paprykę i kminek i smażyć ok. 2 minut na małym ogniu, mieszając. Wlać ok. szklanki wywaru z gotującej się zupy, rozprowadzić i przelać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, sosem worcestershire, przyprawą warzywną i maggi. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki i gotować jeszcze kilka minut, by wszystkie smaki połączyły się.

Zupa na jesień - edycja 2  Jesień pełna warzyw  Jesienne zupy

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s