Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

Któż z nas nie lubi pierogów. Moje ulubione to oczywiście ruskie oraz z kiszoną kapustą. A dzisiaj na blogu pierogi jaglane z twarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego!

Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

Ciasto:

3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej
1 jajko
2-3 łyżki oleju
łyżeczka soli
niepełna szklanka bardzo ciepłej wody

Nadzienie:

1,5 szklanki kaszy jaglanej

300 g półtłustego twarogu

150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera

2  średnie cebule

sól i pieprz do smaku

1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie)

masło klarowane lub olej do smażenia

Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić.
Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć na grubej tarce. Dodać ostudzoną kaszę jaglaną i cebulkę. Wymieszać i dobrze doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przygotować ciasto. W mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim ogniu do miękkości (ok. 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Następnie łyżką cedzakową wykładać na talerze, polewając okraszone stopionym masłem lub z boczkiem usmażonym na łyżce masła. Wierzch można posypać świeżym koperkiem.

Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

Pierogi z kaszą jaglaną, twarogiem i oscypkiem

(Ser)wujemy! Sery o każdej porze dnia i nocy  Kasza niejedno ma imię i oblicze



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s