Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

Rano królowa śniegu zostawiła swój oddech na trawie i choć słońce wygoniło ją na biegun północny, dla zmarzniętych polecam zupę…

Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

Składniki:

2-3 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
ok. 150 g dyni, np. Hokaido
3 łodygi selera naciowego selera
1 mała papryczka chili
2-3 ząbki czosnku
1/2 pora
posiekana natka pietruszki
2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa)
tymianek, mielony kminek, słodka papryka
sól i pieprz
2/3 szklanki mleka kokosowego

Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać do wywaru pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i pokrojony w paseczki i opłukany por. Po kilku minutach dodać opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki, tymianek, mielony kminek, słodką paprykę, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać gorącą.

Zupa z dyni, ciecierzycy i quinoa

Jesień pełna warzyw  banner przepis miesiaca

  Sposób na dynię 2015 Jesienne zupy




Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s