Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym

szpinaku

Składniki:

100 g świeżego szpinaku
1 zielona papryka
1 mały seler
1 pietruszka
1 bakłażan
1 cebula lub kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka masła
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy)
po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
1 gałązka lubczyku
sól i pieprz
olej

oraz kawałek sera z pleśnią

Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, a paprykę na kawałki, usuwając gniazdo nasienne. Posolić i zgrillować z niewielką ilością oleju. Czosnek obrać. Pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w garnku wraz z bakłażanem i papryką, zalać bulionem i gotować do miękkości. Następnie dodać umyty szpinak, natkę pietruszki, lubczyk (z łodyżkami) oraz koperek i gotować jeszcze kilka minut. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Dodać suszone zioła, masło i śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z podzielonym na kawałki serem z niebieską pleśnią.

Jesienne zupy  Jesień pełna warzyw  Grzyby i warzywa jesienne. 2015


szpinaku 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s