Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami

Nie będę wychwalać pod niebiosa mojej propozycji, sami się przekonajcie, jak smakuje!

Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami

Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami

Składniki:

2 średnie cukinie

pęczek natki pietruszki

2-3 jajka

7-8 pomidorów suszonych w oliwie

1 szklanka ryżu Arborio

3 łyżki oleju lub oliwy

3 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 duża cebula

5-6 ząbków czosnku

3 łyżki sera grana padano lub parmezanu

tymianek, rozmaryn, zioła do pizzy

sól i świeżo mielony pieprz do smaku

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej lub oliwę, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, obrany i drobno posiekany czosnek i dusić ok. 2 minut. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować aż płyn wyparuje. Wlać gorący bulion. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał, a następnie ostudzić. Cukinię zetrzeć na grubej tarce, pietruszkę posiekać, a pomidory pokroić w kosteczkę. Wymieszać z ugotowanym ryżem, startym serem i jajkami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami. Masę włożyć do foremek na pasztet i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180oC. Ostudzić i schłodzić. Podawać jako pastę do pieczywa lub wegetariańską zapiekankę z sosem  pomidorowym lub grzybowym.

Jesień pełna warzyw

Pasztet z cukinii, risotto, serem Grana Padano i suszonymi pomidorami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s