Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem

Choć moją ulubioną zupą jest borowikowa, to ostatnio skusiłam się na kurkową. Nie jest tak wyrazista w smaku, ale bardzo smaczna. Podałam ją z naleśnikami pokrojonymi w grube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej. 

Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem

Składniki:

250 g świeżych kurek
2-3 skrzydełka z kurczaka

1 mały seler
1 gałązka naci selera
1 pietruszka
2 gałązki natki pietruszki
2 marchewki

1 cebula lub kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 litry wody
1 łyżka masła
1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżka majeranku (świeży lub suszony)
1 łyżeczka suszonego rozmarynu

posiekana natka pietruszki
sól i pieprz

Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować ok. 40 minut. Wyjąć skrzydełka. Następnie zmiksować zupę na gładki krem. Jeszcze raz zagotować. Dodać zioła, masło i śmietankę oraz posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę podawać z naleśnikami pokrojonymi w grube paski.

Francja od kuchni - konkurs!

Zupa kremowa z kurek z naleśnikowym makaronem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s