Jajecznica z pomidorami

Jajecznica na pomidorach to śniadanie mojego dzieciństwa. Piszę „na pomidorach”, bo kiedyś te aromatyczne psianki kroiłam w plastry, nie obierając ze skórki. Było potem trochę zabawy z wyławianiem ich z jajecznicy i tych wyjmowaniem tych niewidocznych z ząbków. Dzisiaj obieram pomidory ze skórki i kroję je w kostkę, więc „jajecznica z pomidorami” brzmi  bardziej adekwatnie do sytuacji. Do porannej uczty używam pomidorów malinowych oraz jajek od kurek karmionych przez mamę męża. Od jakiegoś czasu dodaję jeszcze cybuchy, a całość dekoruję rukolą, przez co danie nabiera charakteru. Nie ma lepszego śniadania na lato!

Jajecznica z pomidorami

Składniki na dwie porcje:

4 duże jajka (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
1 duży pomidor malinowy
2 łyżki posiekanego w cienkie paseczki grubego szczypioru
1 łyżeczka masła
sól, pieprz
rukola

Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać masło i na małym ogniu poddusić szczypior, dodać pomidory i chwilkę dusić by nieco zmiękły, ale nie dopuścić, by zmieniły się w papkę. Wbić kolejno jajka. Delikatnie mieszać białko, by całkowicie się ścięło. Następnie wymieszać żółtka zaczną się ścinać. Dodać sól i pieprz, wymieszać. Jajecznicę wyłożyć na talerze i udekorować rukolą. Podawać z pieczywem.

Jajecznica z pomidorami

Jajecznica z pomidorami

Pora na pomidora!  Warzywa psiankowate 2015



Jedna myśl na temat “Jajecznica z pomidorami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s