Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

Ubiegły tydzień nie należał do najlepszych. Dopadł nad wirus, który skutecznie odciągnął mnie od kuchni. Takie atrakcje w samym środku lata… No cóż, na szczęście mam dużo przepisów, których nie zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo.

Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

Placki:

1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej
2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce
1/2 cebuli, startej na puree
2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
2 jajka
2-3 łyżki mąki pszennej (można zastąpić bułką tartą)
sól i pieprz
kminek, majeranek
olej do smażenia

Sos:

250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego))
po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej
1 mała cebula
kawałek kiełbasy chorizo
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół do pizzy, kminek
sól i pieprz, cukier do smaku
słodka papryka w proszku
czerwony ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
olej do smażenia
1 szklanka passaty pomidorowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%
świeża posiekana natka pietruszki – 2-3 łyżki


Przygotować sos. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić razem z papryką w drobną kosteczkę. Mięso, kiełbasę i paprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę, kminek i zioła. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki.

W czasie przygotowywania sosu kapustę posolić, lekko wycisnąć  i zostawić na kilkanaście minut, by zmiękła. Dodać starte ziemniaki, zostawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar płynu. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, doprawić masę do smaku. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Podawać z gorącym sosem.

Placuszki świetnie smakują także z twarożkiem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo

Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s