Muffiny kakaowe z cukinią i czereśniami

Kończą się czereśnie, dlatego dzisiaj wrzucam do sieci przepis na słodkie muffiny. Poza sezonem można użyć również mrożonych owoców. Muffiny upiekłam na piknik „pod chmurką”, zniknęły, nawet nie wiem kiedy. Dobrze, że je w domu przed wyjazdem sfotografowałam 🙂

Muffiny kakaowe z cukinią i czereśniami

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka startej cukinii ze skórką (użyłam żółtej)
3/4 szklanki oleju
2 duże jajka
2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%
2/3 drobnego szklanki cukru
szczypta soli
oraz 2 szklaki czereśni, przekrojonych na pól i pozbawionych pestek

W osobnych miskach wymieszać suche i mokre składniki wraz z cukinią. Mokre produkty najlepiej energicznie wymieszać trzepaczką. Do suchych wlać mokre i wymieszać łyżką. Na koniec wyłożyć połówki czereśni i jeszcze raz wymieszać całość.
Ciasto przełożyć do papilotek lub silikonowych foremek i piec muffiny ok. 30 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy są upieczone.
Piknik  Letnie owoce  Uczta pod gołym niebem

Muffiny kakaowe z cukinią i czereśniami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s