Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka

Na moim blogu za mało jest przepisów z wykorzystaniem świeżych ryb. Jest okazja, by to zmienić. Lato sprzyja grillowaniu, zatem zamiast mięsa, proponuję od czasu do czasu przygotować rybę. Dzisiaj padło na łososia. Rybę podałam na słodko-kwaśno, z salsą z mango, pomidorów i ogórka.

Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka

Składniki:

4 filety z łososia
sól, pieprz
sok i skórka starta z limonki
rukola do podania

Salsa:

1 długi ogórek
1 owoc mango
2 pomidory malinowe
pól szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka płynnego miodu

kilka łyżek oliwy
1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku
sól i biały pieprz do smaku

Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. 

Po ty czasie skropić z obu stron oliwą. Filety ułożyć na tacy do grillowania, piec z obu stron aż mięso będzie rumiane. W czasie grillowania przygotować salsę. Ogórka, mango i pomidory obrać (pomidory wcześniej sparzyć) i pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku.

Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć zgrillowanego łososia oraz porcję salsy.

Lekkie i szybkie dania na upalne dni  Uczta pod gołym niebem

Grillowany łosoś z salsą z mango, pomidorów i ogórka



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s