Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

Czekoladowe ciasto z czereśniami „chodziło za mną” odkąd na straganach zobaczyłam moje ulubione owoce… Początkowo miała powstać tarta czekoladowa z czereśniami, ale kiedy nabrałam ochoty na dodatek budyniu, ciasto nieco urosło. Powstało zatem kruche czekoladowe z budyniem czekoladowym, czereśniami i bezą. Nie będę się rozpisywać jak bardzo mi smakowało, sami się przekonajcie! Przepis poniżej 🙂 

Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

Ciasto: ok. 400 g mąki, 1/2 szklanki kakao, 200 g masła, 4 żółtka, 2/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli

Budyń: 2 budynie czekoladowe z cukrem, 400 ml mleka

Owoce: 600 g czereśni

Beza: 4 białka, niepełna szklanka cukru, 1 łyżka octu jabłkowego, szczypta soli

Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać nieco kwaśnej śmietany. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić.

Przygotować budyń: podanej porcji mleka odlać 1/2 szklanki, wsypać proszek budyniowy i dobrze rozprowadzić. Resztę mleka zagotować. Wlać mieszankę budyniową i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Odstawić i nieco przestudzić. Wierzch przykryć folią lub papierem do pieczenia, by nie zrobił się kożuch.

Czereśnie umyć, przekroić na pół i wypestkować.

Spód oraz boki tortownicy o średnicy 25 cm wylepić ciastem. Wylać budyń i rozprowadzić dokładnie na spodzie ciasta. Na wierzch wyłożyć owoce. Piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.

5 minut przed końcem tego czasu zacząć ubijać białka na bezę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wlać ocet. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, powoli i stopniowo, cały czas ubijając. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa.

 Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Temperaturę pieczenia zmniejszyć do 140oC. Na wierzch ciasta wyłożyć pianę z białek. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez około 40 minut aż beza nabierze lekko złotego koloru. Wystudzić w lekko uchylonym i wyłączonym piekarniku.

Kroić całkowicie wystudzone, a najlepiej schłodzone.

Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą

 

Kruche czekoladowe ciasto z budyniem, czereśniami i bezą 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s