Kurczaka w krakersach robiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami.
Kurczak:
2 filety z kurczaka
2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki
ulubione przyprawy – u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka, curry
sól i pieprz
1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych)
kilka placków tortilli
Surówka:
1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty
1/2 młodej cukinii
2 korniszony
2 pomidory
kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku)
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
2 łyżeczki musztardy
sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz i cukier puder do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek
Umyte filety pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, dodać kefir i wszystkie przyprawy. Wymieszać i zostawić w lodówce na kilka, kilkanaście godzin (można na całą noc).
Godzinę przed podaniem przygotować surówkę. Kapustę drobno posiekać lub poszatkować, cukinię zetrzeć na grubej tarce wraz ze skórką, a pomidory i korniszony pokroić w kosteczkę. Zieleninę drobno posiekać. Wszystko umieścić w misce, dodać pozostałe składniki, wymieszać i schłodzić.
W miseczce rozkruszyć krakersy. Każdy kawałek mięsa wyjąć i opanierować w krakersach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 200oC aż wierzch się przyrumieni.
Tortille podgrzać na suchej patelni. Na środek każdego placka wyłożyć surówkę i ciepłe kawałki kurczaka. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką lub przewiązać bawełnianą nitką, szczypiorkiem.