Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim

Risotto podałam z grillowanymi stekami z tuńczyka.

Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim

Składniki:

2/3 szklanki ryżu do risotto

2 łyżki oleju lub oliwy

3 szklanki bulionu warzywnego

1/2 szklanki białego wina

sok z połowy limonki i skórka starta z całej limonki

kilka liści czosnku niedźwiedziego (lub więcej, jeśli chcecie uzyskać mocno czosnkowy smak)

1 szalotka

łyżka posiekanego koperku

szczypta suszonego oregano

sól

pieprz, najlepiej cytrynowy

W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić 2 minuty. Wsypać suchy ryż, chwilę smażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, ryb lub jako samodzielne danie.

Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim

Risotto limonkowe z czosnkiem niedżwiedzim



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s