Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem

Po ciężkim, gorącym i dusznym weekendzie spędzonym w blokowisku liczę na obniżenie temperatury i szybką, lekką kuchnię. Dzisiejsze danie może stanowić przystawkę, śniadanie, kolację a nawet lekki obiad.

Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem

Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem

Koszyczki:

1 kg ziemniaków
2 jajka
bułka tarta do zagęszczenia
suszony czosnek, mielony kminek

sól i pieprz
olej do wysmarowania formy

Wypełnienie:

250 g twarogu
3 łyżki kwaśnej śmietany

pół pęczka posiekanego szczypiorku
pęczek rzodkiewek

50 g wędzonego pstrąga do dekoracji
sól, pieprz do smaku

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, delikatnie posolić, a po kilkunastu minutach odlać nadmiar płynu (najlepiej zrobić to na sitku). Do ziemniaków dodać rozkłócone jajka, suszony czosnek, kminek oraz pieprz i ewentualnie sól. Masę zagęścić bułką tartą. Foremkę na babeczki wysmarować olejem i wyłożyć masę z tartych ziemniaków, lekko ugniatając na spodzie i po bokach. Wstawić do nagrzanego do 190° piekarnika na ok. 30 minut do zrumienienia. Wyjąć i przestudzić.

Twaróg rozgnieść, wymieszać ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę rzodkiewką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić koszyczki ziemniaczane. Udekorować plastrami rzodkiewki, gałązkami szczypiorku i kawałkami wędzonego pstrąga.

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015  Uczta pod gołym niebem

Koszyczki ziemniaczane z twarożkiem, rzodkiewką i wędzonym pstrągiem



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s