Zupa z młodych buraków z brokułami

Moją ulubioną zupą z buraków jest barszcz ukraiński, ale na pierwszym miejscu jest czysty barszcz z uszkami z grzybowym farszem. Potem barszcz czerwony zabielany z ziemniakami i dopiero potem botwinka. Staram się jednak, aby choć raz w sezonie ugotować zupę z młodych buraczków z liśćmi. Ostatnia wersja zawierała młode brokuły. Dzisiaj podaję przepis…

Zupa z młodych buraków z brokułami

Składniki:

1 pęczek botwinki z małymi burakami
2-3 młode marchwie
po ½ selera i cebuli
3-4 ząbki czosnku
1 młody lub 2 bardzo młode brokuły
¼ szklanki octu winnego lub soku z cytryny

2/3 szklanki słodkiej śmietany, np. 18%
posiekany koper i natki pietruszki (dowolna ilość)
sól, pieprz i cukier do smaku
1/2 szklanki koncentratu z buraków
łyżeczka kminku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

Botwinę wyszorować, buraczki obrać, zetrzeć na tarce, a łodygi i liście pokroić na bardzo drobne kawałki, zalać 2 szklankami wody, wlać ocet, dodać nieco soli oraz kminek. Gotować do miękkości. W osobnym garnku umieścić obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa. Zalać 2 szklankami wody i gotować około 30 minut. Po tym czasie brokuła podzielić na różyczki, umyć i  dodać do wywaru z warzyw. Gotować aż brokuły zmiękną.  Do wywaru wlać ugotowaną botwinkę. Ponownie zagotować, dodać przyprawę warzywną, sól, pieprz i cukier oraz posiekaną zieleninę i śmietanę. Po 2 minutach od zagotowania wyłączyć i wówczas można dodać koncentrat buraczany, by wzmocnić smak i poprawić kolor.

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015

Zupa z młodych buraków z brokułami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s