Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

Ten wspaniały pasztet znalazłam w Lawendowym Domu. To świetna propozycja, szczególnie teraz, kiedy za bardzo nie mam ochoty na wędliny.

Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami

Składniki:

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

4 marchewki

1/2 selera

1/2 pora

pęczek natki pietruszki

2 ząbki czosnku

1 łyżka słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ostrej papryki

łyżeczka zmielonego kuminu

1/2 łyżeczki pieprzu

2 łyżeczki soli

3 łyżki oleju

1 szklanka bulionu warzywnego

100 g płatków owsianych (użyłam otrębów)

100 g orzechów włoskich łuskanych

Marchew i selera zetrzeć na tarce.  Pora pokroić w talarki. Natkę i czosnek posiekać. Płatki zmiksować na mąkę (jeśli użyjecie otrębów, nie trzeba ich mielić).

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pora, a po 3 minutach marchewkę i selera. Smażyć ok. 10 minut, często mieszając, następnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 50 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Odstawić pasztet do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Podawać z chrzanem lub żurawiną.

Danie pachnące ziołami - wiosna 2015  Zainspiruj się kaszą! III edycja

Pasztet z kaszy jaglanej z orzechami



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s