Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

Wspaniała pogoda sprzyja wycieczkom, spotkaniom pod chmurką. Sama chcę ten długi weekend wykorzystać jak najlepiej. Wczoraj grill, dzisiaj spacery na świeżym powietrzu i lepienie pierogów, bo niewiele mam czasu na takie atrakcje w dni powszednie. Na jutro zaplanowaliśmy wyjazd nad Jezioro Solińskie, bo przemierzyliśmy już kilka bieszczadzkich szlaków w ostatnich latach, a na Solinie byliśmy ostatnio ponad 5 lat temu.

Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

Naleśniki:

Składniki: (na około 10 naleśników)
  • 250 ml mleka
  • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
  •  3 jajka surowe kurze
  • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
  • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
  • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
  • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 

– See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

  • 250 ml mleka
  • ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana)
  •  3 jajka surowe kurze
  • ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała )
  • przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki)
  • 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu)
  • dodatkowo:olej do smażenia naleśników 
Przygotowanie ciasta:

– See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf

1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru)
3 jajka
płaska łyżka cukru pudru
płaska łyżeczka soli
ok. 200 g mąki pszennej
szczypta sody
1 łyżka oleju

oraz olej do smarowania patelni

Nadzienie:

500 g mielonej wołowiny
1/2 młodej kapusty

1 młoda cukinia
100 g szpinaku „baby”
1 cebula
3 ząbki czosnku

1 łyżka oleju
1 łyżka masła
zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek
sól, pieprz

Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając pod koniec obrany i drobno posiekany czosnek. Przełożyć do garnka, zalać 2/3 szklanki wrzątku i dusić kilka minut pod przykryciem.

Kapustę umyć, pokroić drobno jak na surówkę. Dodać do mięsa razem z kminkiem, delikatnie posolić. Dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać umytą i startą na grubych oczkach cukinię, a pod koniec umyte liście szpinaku. Gotować aż cały płyn wyparuje. Dodać zioła do pizzy, majeranek, kminek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz przestudzić.

W tym czasie smażyć krótko z obu stron naleśniki, smarując patelnię olejem. Na każdy naleśnik nakładać farsz na sam środek i zwijać w rulon. Obsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła lub oleju (wówczas są lekko chrupiące). Podawać z sosem pomidorowym.


    Danie pachnące ziołami - wiosna 2015   Nowalijki w kuchni
Naleśniki z wołowiną i młodymi zielonymi warzywami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s