Sałatka na grilla i… z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka.
Składniki:
1 batat
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
2 sałaty rzymskiej mini
garść młodych liści szpinaku
oliwa cytrynowa
zioła do grillowanych warzyw
Sos:
1 kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżka posiekanego koperku
łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek)
ocet winny, sól, cukier puder i pieprz do smaku
Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią (nieobraną) w plastry. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Skropić oliwą, posypać przyprawami i i zgrillować. Najdłużej grillujemy bataty.
W tym czasie z podanych składników przygotować sos i schłodzić.
Sałatę i listki szpinaku dokładnie umyć. Sałatę rozdzielić na listki, wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu lub salaterce. Wyłożyć grillowane warzywa, polać sosem i posypać kiełkami. Podawać do grillowanych mięs, ryb lub samodzielnie.