Sałatka z grillowanych batatów, papryki i cukinii z kiełkami brokułu

Sałatka na grilla i… z warzywami z grilla z dodatkiem młodych liści szpinaku, sałaty rzymskiej i kiełków brokułu. Podałam ją z sosem ziołowo-czosnkowym do grillowanych podudzi z kurczaka.

Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu

Składniki:

1 batat
1 czerwona papryka
1 młoda cukinia
2 sałaty rzymskiej mini
garść młodych liści szpinaku
oliwa cytrynowa
zioła do grillowanych warzyw

Sos:

1 kubek jogurtu naturalnego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
łyżka posiekanego koperku
łyżeczka suszonych ziół (np. do pizzy lub do sałatek)
ocet winny, sól, cukier puder i pieprz do smaku

Warzywa umyć. Batata obrać i pokroić wraz z cukinią (nieobraną) w plastry. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Skropić oliwą, posypać przyprawami i i zgrillować. Najdłużej grillujemy bataty.

W tym czasie z podanych składników przygotować sos i schłodzić.

Sałatę i listki szpinaku dokładnie umyć. Sałatę rozdzielić na listki, wraz ze szpinakiem ułożyć na talerzu lub salaterce. Wyłożyć grillowane warzywa, polać sosem i posypać kiełkami. Podawać do grillowanych mięs, ryb lub samodzielnie.

Sałatki na grilla  Nowalijki w kuchni


Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu


Sałatka z grillowanych batatów, paprykii i cukiniii z kiełkami brokułu


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s