Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

Moja propozycja na zdrowy wiosenny obiad. Bazą zupy są liście szpinaku i rzodkiewki. Zupę doprawiłam aromatycznymi przyprawami, czosnkiem i zieleniną i podałam z pikantnymi grzankami.

Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

Składniki:

duża garść liści rzodkiewki
1 woreczek mrożonego szpinaku (może być puree) lub 150 g świeżych liści
1 mały seler lub 3 łodygi naciowego
kawałek pora
3 ząbki czosnku
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka masła (lub 2 łyżki oleju rzepakowego)
2/3 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka włoskich ziół
po pół pęczka natki pietruszki i koperku
sól i pieprz

Pikantne grzanki paprykowe:

3-4 kromki chleba (pełnoziarnisty, tostowy lub żytni)
po szczypcie ziół włoskich, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki

Liście rzodkiewki (również szpinaku, jeśli używamy świeżego), selera i pora umyć. Selera obrać (jeśli używamy bulwy) i pokroić na kawałki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa razem z zamrożonym szpinakiem i zieleniną umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. Zupę zmiksować. Dodać zioła, masło, śmietankę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokroić w drobną kostkę wyłożyć na suchą patelnię i zrumienić, dodając pod koniec suszony czosnek, oba rodzaje papryk i zioła. Gorącą zupę przelać do miseczek, wrzucić po 2 łyżki grzanek i od razu podawać.

"Czas na szpinak 5!"  Nowalijki w kuchni

Zupa szpinakowo-rzodkiewkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s