Pikantne żeberka

Pogoda sprzyja grillowaniu. Dzisiaj przepis na żeberka w pikantnej marynacie, które ja, ze względu na brak własnego ogrodu upiekłam w rękawie. jednak mięso zamarynowane dzień wcześniej będzie idealne do upieczenia go na ruszcie „pod chmurką”.

Pikantne żeberka

Pikantne żeberka

Składniki:

1,2 kg żeberek ekstra mięsnych

Marynata:

1/2 szklanki łagodnego keczupu
3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego)
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka ostrej musztardy

4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester

2 rozgniecione ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
szczypta ostrej papryki
szczypta ziaren kminku

sól i pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Żeberka umyć, podzielić na kawałki, osuszyć. Maczać poszczególne części mięsa w marynacie, umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie zamknąć, usuwając nadmiar powietrza. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Można również przygotować mięso dzień wcześniej, by marynowało się przez noc. Następnie włożyć do piekarnika i piec do miękkości (70-80 minut) w temperaturze 170oC z termoobiegiem. Na griilu pieczemy na specjalnych tackach, polewając pozostałą marynatą.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Pikantne żeberka 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s