Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

Siedem lat temu obiad jadłam w szpitalu… Nie pamiętam co to było. Pamiętam za to niezwykle dynamicznie rozwijającą się akcję porodową, która o mało nie skończyła się na izbie przyjęć i wielką ulgę i szczęście, że zaczęła się nowa przygoda… Pamiętam też ogromne zdziwienie starszego syna, Mikołaja, zafascynowanego małą istotką. W tym momencie okazało się, że jednak starszy syn podobny jest do mnie, bo mały to cały tata…

Dziś, kiedy Julek daje mi rysunek z podpisem: „KOHAM CIE MAMUSIU” i cieszy się z wielu małych rzeczy, jak ja kiedyś, znikają wszystkie smutki codziennego dnia i wiara, że ten pełen energii człowiek dostarczy mi jeszcze bardzo dużo pozytywnych emocji!

Wspomnienia są bezcenne… A wracając do szpitalnego obiadu, to na pewno nie było w nim pieczarek, papryki czy sera Lazur… ale po tak potężnym wysiłku porównywalnym z biegiem maratończyka na pewno smakował doskonale…

Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

Składniki:

ok. 250 g grubego makaronu (użyłam rigatoni)

1 szalotka

150 g pieczarek

50 g sera Lazur

po kawałku czerwonej, żółtej i zielonej papryki

2 łyżki oleju

1 łyżka mąki

1 szklanka słodkiej śmietanki 18%

sól i pieprz

1 łyżeczka ziół prowansalskich

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku.

Przygotować sos. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, obrane i pokrojone w grube plastry pieczarki pokrojone w grubą kostkę papryki, obsmażyć, dodać mąkę i jeszcze chwilkę smażyć na bardzo małym ogniu. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody oraz śmietankę, rozprowadzić mąkę i mieszając, zagotować. Dusić 3-4 minuty do miękkości i zredukowania płynu. Na końcu dodać rozkruszony ser, zioła i posiekaną kolendrę. Doprawić solą i pieprzem.

Makaron wyłożyć na talerze, rozłożyć sos, udekorować listkami kolendry i od razu podawać.

Pieczarkowy Tydzień 2015

Rigatoni z pieczarkami, papryką, kolendrą i Lazurem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s