Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

Zwykle krupnik gotuję na żeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka – użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

Składniki:

3-4 udka z kurczaka (tylko górne części)

1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego)

1 duża marchew

3 ząbki czosnku

4-5 suszonych grzybów

kilka plastrów cebuli

2 średnie kremowe ziemniaki

2/3 szklanki kaszy jaglanej

1 listek laurowy

kilka ziaren ziela angielskiego

sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)

3 łyżki posiekanej natki lub koperku

Mięso umyć, włożyć wraz z grzybami, listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować ok. 40 minut od zagotowania. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Do wywaru dodać marchew, selera, cebulę i czosnek, a po 5 minutach przepłukaną kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, natkę lub koperek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa i kasza będą miękkie. Zupę podawać gorącą. Mięso najlepiej obrać ze skóry i kości, pokroić i dodać do zupy.

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

Krupnik na kurczaku z kaszą jaglaną

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s