Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami

Jeszcze przed świętami upiekłam duże cytrynowe babeczki. Udekorowałam je kremem cytrynowym na bazie mascarpone i połówkami moreli. Babeczki ułożyłam na łące z żelków obsypanych cukrem i kwiatków ułożonych z czekoladowych drażetek.

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami

Składniki na 5-6 dużych muffin lub 10-12 małych:

100 g masła
200 g mąki
80 g płatków jaglanych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g drobnego cukru
szczypta
soli
2 łyżki soku i skórka otarta z 1/2 cytryny
po 60 ml mleka i kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
2 jajka

Dekoracja:

250 g serka mascarpone
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru pudru
połówki moreli w syropie

Masło roztopić, odstawić do ochłodzenia. W dużej misce wymieszać mąkę, płatki jaglane, proszek, cukier, sól i skórkę z cytryny.
W drugiej misce wymieszać mleko, śmietanę, roztrzepane jajka i rozpuszczone masło oraz sok z cytryny, wymieszać.
Połączyć zawartość obu misek, wymieszać tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić je w 3/4 wysokości (piekłam babeczki w formie silikonowej, nie musiałam używać papilotek).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Serek mascarpone zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Nałożyć łyżką na wierzch babeczek. Na środek wyłożyć po połówce moreli odsączonej z soku.

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami


Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym i morelami

Wielkanocne Smaki - edycja V  Babki Wielkanocne 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s