Mazurek z dżemem morelowym

W moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia i dekorowania mazurków. Dzięki blogowi kulinarnemu w mojej kuchni pojawiły się mazurki. Te z poprzednich lat znajdziecie we wpisie o słodkościach kulinarnych, a dzisiaj pierwszy tegoroczny mazurek w kształcie pisanki – na jasnym kruchym cieście. Udekorowałam go domowym dżemem morelowym oraz cukierkami i żelkami.

Mazurek z dżemem morelowym

Składniki na spód:

150 g zimnego masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
ok. 200 g mąki pszennej, najlepiej krupczatki
2 żółtka
ew. gęsta kwaśna śmietana

Dekoracja: dżem morelowy – najlepiej domowy, kolorowe cukierki i żelki

Mąkę przesiać do miski z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło. Zagnieść jednolite ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki kwaśnej śmietany, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki. Można to zrobić za pomocą formy wyciętej z papieru, przyłożonej do ciasta. Z pozostałego ciasta uformować długi cienki wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta.

Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Wnętrze mazurka posmarować dżemem i dowolnie udekorować.

Mazurek z dżemem morelowym

Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

Mazurek z dżemem morelowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s