Wiosenna sałatka z szynką, szczypiorkiem i rzodkiewką

Moja koleżanka z pracy znalazła w sieci świetny przepis na wiosenną sałatkę z szynką. Jej wykonanie nieco zmodyfikowałam, zastępując część majonezu śmietaną. Sałatkę bardzo polecam, szczególnie na Wielkanocne śniadanie.

Wiosenna sałatka z szynką, szczypiorkiem i rzodkiewką

Składniki:

5 jajek
1 mały pęczek szczypiorku
150 g żółtego sera
250 g szynki
puszka kukurydzy
1,5 pęczka rzodkiewki
pół średniego słoika majonezu
1 mały kubek śmietany 12%
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Majonez wymieszać ze śmietaną. Jajka ugotować na twardo, a po przestudzeniu obrać. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wyłożyć do salaterki. Posmarować 1/3 porcji majonezu ze śmietaną. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. 2/3 szczypiorku wyłożyć do salaterki. Na to wyłożyć pokrojoną w niedużą kostkę szynkę a następnie 1/3 sosu. Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach i położyć jako kolejną warstwę. Delikatnie posypać solą i pieprzem do smaku. Posmarować ostatnią porcją sosu. Sałatkę schłodzić, a przed podaniem na grubej tarce zetrzeć ser żółty, potem rzodkiewkę i na końcu posypać pozostałym szczypiorkiem. Smacznego!

Wiosenna sałatka z szynką, szczypiorkiem i rzodkiewką

Wielkanocne Smaki - edycja V  ALE JAJA!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s