Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

Zamiast tradycyjnych krokietów z mięsem czy z kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi – Przepis miesiąca – dania z roślin strączkowych.

Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka wody mineralnej gazowanej
1,5 szklanki mleka
1/2 łyżeczki oleju
2 duże jajka
sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody
olej do smarowania patelni


Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta

Nadzienie:

400 g ugotowanej białej fasoli
400 g ugotowanej ciecierzycy
2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku
1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania pożądanej konsystencji
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki lub lubczyku
sól i pieprz do smaku

Fasolę i ciecierzycę namoczyć w osobnych garnkach w dużej ilości zimnej wody. Na drugi dzień ugotować i odcedzić, a następnie przestudzić. Pomidory odsączyć z oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach.

Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia.

banner przepis miesiacaWielki Post 2015

Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s