Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

Spodziewając się kwiatów od moich mężczyzn z okazji Dnia Kobiet, przygotowałam niewielki torcik, w którym króluje czekolada, kajmak i maliny…

Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

Przepis na tortownicę 20 cm

Spód:

80 g gorzkiej czekolady, najlepiej 90% kakao
80 g masła
80 g jasnego brązowego cukru
2 jajka
800 g mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
200 g gotowej masy krówkowej
250 g serka mascarpone

Warstwa malinowa: 
400 g malin
1 galaretka o smaku jagodowym lub owoców leśnych
150 ml śmietany kremówki
łyżeczka cukru pudru 

Maliny rozmrozić. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. 

Przygotować ciasto czekoladowe. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło i cukier i czekoldę. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty. Ciasto przestudzić.

Serek mascarpone utrzeć z masą krówkową. Równo rozsmarować na cieście. Kiedy galaretka przestygnie, maliny przecedzić i sok dodać do galaretki. Maliny wyłożyć na masę i zalać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem ciasta dobrze  schłodzoną kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier. Udekorować brzeg ciasta za pomocą rękawa cukierniczego. 

Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

Torcik czekoladowo-kajmakowo-malinowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s