Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce

Zdrowa, niskokaloryczna propozycja przyrządzenia kurczaka. Mięso pod chrupiącą skórką jest soczyste. Kurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca – danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię.

Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce

Składniki:

8-10 podudzi z kurczaka
sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek
500 ml maślanki
ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 
1 i 1/2 otrębów owsianych

 Mięso umyć i osuszyć. Do maślanki dodać sól, pieprz, czosnek, zioła i papryki. Dodać mięso z kurczaka i dokładnie przykryć mięso płynem. Przykryć i marynować całą noc.

W misce wymieszać mąki, otręby i jeszcze raz te same przyprawy – ilość według uznania. Mięso wyjmować z marynaty, delikatnie odsączyć z nadmiaru maślanki i panierować ze wszystkich stron w mieszance mąk, otrębów i przypraw. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w 180oC ok. 40 minut.

banner przepis miesiaca

Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce

Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce

Kurczak w pikantnej otrębowej skorupce



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s