Bitki wieprzowe w sosie z prawdziwkami

W rejonie Polski, w którym się urodziłam i mieszkam na borowiki mówki się prawdziwki. Większość ma jasne w kolorze kawy z mlekiem kapelusze. Kiedy jest wysyp, jedziemy, by zebrać jak najwięcej. Wtedy mrożę mniejsze sztuki i dodaję do potraw zimą. Najlepiej pasują do wieprzowiny i wołowiny…

Bitki wieprzowe

Składniki:

400 g szynki wieprzowej
kminek
zioła prowansalskie
suszony czosnek
sól i pieprz
mąka do obtoczenia mięsa
kilka suszonych grzybów

250 g mrożonych prawdziwków (w sezonie nieco mniej świeżych)
1/2 cebuli
3 łyżki suszonej włoszczyzny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18%
olej do smażenia

Mięso pokroić na filety, lekko rozbić na grubość ok. 6-7 mm. Posypać z obu stron solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami, a następnie obtoczyć z obu stron w mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do rondelka, zalać wrzątkiem lub gorącym bulionem, dodać rozmrożone grubo posiekane grzyby oraz suszone i gotować do miękkości. Kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać posiekaną drobno cebulę, suszoną włoszczyznę, a na końcu dodać posiekaną natkę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić solą i pieprzem. Mięso podałam z pyzami ziemniaczanymi oraz surówką z czerwonej kapusty.

Zimowy Obiad

Bitki wieprzowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s