Sałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.
Składniki:
2-3 filety z kurczaka
1 czerwona papryka
puszka kukurydzy
5-6 korniszonów
1 mała czerwona cebula
opakowanie kiełków fasoli mung
keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia
Sos: 2-3 łyżki majonezu, średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros
Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie (ale nie zeszkli) dodać 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Korniszony również odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć.
W salaterce ułożyć:
– mięso z kurczaka z cebulą,
– keczup (kleksy),
– paprykę,
– korniszony
– kukurydzę,
– sos,
– kiełki fasoli.
Chłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.