Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung

Sałatka Gyros jest znana chyba wszystkim. Ostatnią wersję zrobiłam z kiełkami fasoli mung zamiast kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej, które zawsze wieńczyły dzieło. Chrupkość kiełków dodała sałatce nieco lekkości. Polecam.

Sałatka Gyros z kiełkami fasoli mung

Składniki:

2-3 filety z kurczaka

1 czerwona papryka

puszka kukurydzy

5-6 korniszonów

1 mała czerwona cebula

opakowanie kiełków fasoli mung

keczup, przyprawa gyros, olej do smażenia

Sos: 2-3 łyżki majonezu,  średni kubek jogurtu naturalnego, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, łyżeczka przyprawy gyros

Filety z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodając pod koniec posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula zmięknie (ale nie zeszkli) dodać 2 łyżki przyprawy Gyros. Smażyć jeszcze minutę, mieszając. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w kostkę. Korniszony również odsączyć i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Składniki sosu dobrze ze sobą połączyć i schłodzić. Kiełki umyć i odsączyć.

W salaterce ułożyć:

– mięso z kurczaka z cebulą,

– keczup (kleksy),

– paprykę,

– korniszony

– kukurydzę,

– sos,

– kiełki fasoli.

Chłodzić ok. 2 godzin przed podaniem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s