Warzywa pieczone w słodko-kwaśnej marynacie

Choć jestem stworzeniem mięsożernym, to nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez warzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie.

Warzywa pieczone w słodko kwaśnej marynacie

Składniki:

1 marchewka
1/2 młodej cukinii
po pół czerwonej i zielonej papryki
1 pietruszka
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju
rzepakowego
pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania

Warzywa umyć, marchew i selera obrać ze skóry. Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200oC. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki oraz sezamem.

Warzywa pieczone z sosem sojowym

Zdrowy obiad  Niskokaloryczny styczeń

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s