Choć jestem stworzeniem mięsożernym, to nie wyobrażam sobie swojej kuchni bez warzyw. Nawet z nich można szybko przygotować proste, ale zdrowe, pełne witamin danie.
Składniki:
1 marchewka
1/2 młodej cukinii
po pół czerwonej i zielonej papryki
1 pietruszka
3 łyżki keczupu
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju rzepakowego
pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku
natka pietruszki i ziarenka sezamu do posypania
Warzywa umyć, marchew i selera obrać ze skóry. Warzywa pokroić w słupki, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem, keczupem, octem balsamicznym i sosem sojowym, doprawić pieprzem i w razie potrzeby posolić. ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 30 minut w 200oC. Podawać z ugotowanym ryżem i posypane natką pietruszki oraz sezamem.