Sałatka z boczniakami, porami i groszkiem

Na Sylwestra zrobiłam sałatkę z dodatkiem boczniaków. Dziś chcę Wam podać na nią przepis. Sałatka będzie również miłym akcentem na wszelkiego rodzaju rodzinnych uroczystościach. Choć do Wielkanocy daleko, to jestem pewna, że na tę okazję sprawdzi się idealnie. Zamiast boczniaków można również użyć pieczarek. Nie polecam natomiast groszku z puszki, a groszek mrożony, który jest dużo lepszy w smaku można znaleźć w każdym większym sklepie.

Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

Składniki:

250 g boczniaków
4-5 jajek ugotowanych na twardo
150 g żółtego sera w kawałku
szklanka mrożonego groszku
2/3 puszki kukurydzy
kilka korniszonów (użyłam 2/3 słoika ogórków w plastrach)
3 pory (tylko białe części)
3 łyżki majonezu
2 łyżki łagodnej musztardy
mały kubek kwaśnej śmietany 9-12%
posiekana natka pietruszki (3-4 łyżki)
sól i pieprz do smaku

Boczniaki umyć, gotować ok. 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzić i pokroić w drobne kawałki, odkrawając najbardziej twarde części. Pory przekroić na pół i posiekać w cienkie niteczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Groszek ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru, odcedzić. Kukurydzę odsączyć. Korniszony i jajka obrane ze skorupek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, musztardą i śmietaną, dodając posiekaną natkę. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić przed podaniem. Podawać do wędlin i pieczywa.

ALE JAJA!

Sałatka z boczniakami, porem i groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s