Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą

Mój starszy syn, lat 10 i pół uwielbia wątróbkę. Choć obiady je w szkole, bo przez cały dzień nie ma nas w domu, to co jakiś czas przypomina sobie, że zjadłby wątróbkę. Najczęściej kupuję wtedy 3-4 sztuki i na kolację smażę dla niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną cebulą i warzywami. Ilość składników podaję w przybliżeniu.

Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą

Składniki:

placki tortilli (6-8 szt.)
3 liście kapusty pekińskiej pokrojone w paseczki
400 g wątróbki pokrojonej na kawałki i usmażonej na niewielkiej ilości oleju (doprawionej solą i pieprzem dopiero po usmażeniu, by nie stwadniała)
150 g wędzonego sera typu oscypek w formie nitek
karmelizowana cebula z żurawiną (z tego przepisu)
świeża papryka pokrojona w paseczki
korniszony pokrojone w cienkie paski

Na tortillach ułożyć sałatę, gorące kawałki wątróbki, karmelizowaną cebulę, nitki sera, paski papryki i korniszonów. Zgiąć dolny brzeg do środka, a następnie zwinąć dość tortillę, zaczynając od jednego z boków. Od razu podawać.

Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą

Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą

Tortille z wątróbką, wędzonym serem i karmelizowaną cebulą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s