Zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem

Jesienią gotowałam dużo zup. Teraz przyszedł czas by się Wami podzielić kilkoma najsmaczniejszymi według mnie pomysłami. Oto pierwsza z nich – zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem. Ta wyjątkowo przypadła mi do gustu…

Zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem 

Zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem

Składniki:

1 udko i 1 filet z kurczaka

1 pietruszka

1 mały seler

2 trójkąciki sera topionego

50 g posiekanych w paseczki liści szpinaku

2-3 ząbki czosnku

½ cebuli

natka pietruszki (ok. pół pęczka)

2/3 szklanki ryżu arborio

1 łyżeczka ziół do pizzy

2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

sól i pieprz

Umyte mięso zalać 6 szklankami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 40 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrane i starte na tarce pietruszkę i selera oraz pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. Po 10 minutach wrzucić szpinak, nać pietruszki, zioła oraz serek topiony. Gotować aż całkowicie się  rozpuści. Na końcu wlać  słodką śmietankę. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również z piersi) pokroić i dodać do zupy. Dodać sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Podawać gorącą.

Zupa serowa z kurczakiem, szpinakiem i ryżem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s