Śledzie pod pierzynką

Kolejna odsłona śledzi na moim blogu. Tradycyjna, prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam na zimowe przyjęcia – wigilię, święta czy sylwestrowe party…

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

kilka płatów marynowanych śledzi
1 duża cebula
1 duże jabłko
2 łyżki majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany
sok z cytryny, cukier
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki do dekoracji

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Zalać szklanką wrzątku, dodając łyżeczkę cukru. Po 10 minutach odcedzić i ostudzić. Jabłko umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny i dodać do cebuli. Wymieszać z majonezem, śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Śledzie oczyścić, pokroić na kawałki, ułożyć w salaterce lub na talerzu. Na wierzch wyłożyć cebulę z jabłkiem i posypać natką. Podawać schłodzone.

Śledzie pod pierzynką

Śledzie Wigilijne 2014  Wigilia 2014  Przekąski Sylwestrowe

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s