Śledź w sosie musztardowym

Zaintrygował mnie pewien przepis na śledzie i długo nie musiał czekać na realizację, bo ze wszystkich słodkości świątecznych najbardziej lubię…. śledzie 🙂

Śledź w sosie musztardowym

Składniki:

1 kg filetów śledziowych w oleju
1 duża cebula
2 żółtka
3 łyżeczki musztardy sarepskiej
3 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
100 ml oleju roślinnego
50 ml oleju lnianego (nie dodałam)
sok z połowy cytryny
500 ml mleka
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Śledzia namocz w mleku na 4-6 godzin. W misce wymieszaj żółtka z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Zacznij powoli dodawać olej i mieszać rózgą. Kiedy konsystencja będzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę.

Śledzie Wigilijne 2014  Wigilia 2014  Przekąski Sylwestrowe

Śledź w sosie musztardowym



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s