Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Nie wiem jak Wy, ale ja w święta chętnie dojadam pozostałości z Wigilii… pierogi, barszcze. A kompot z suszu mogłabym pić na okrągło. Jeśli jednak nie przewidujecie, że coś pysznego przetrwa na świąteczny obiad, polecam dużą porcję mięsa w zanadrzu. Pieczony schab, szynka czy karkówka świetnie sprawdzą się na śniadanie, kolację lub przyjęcie rodzinne. A na świąteczny obiad proponuję roladę ze schabu we włoskim wydaniu. Do niego pieczone ziemniaczki, kasza jaglana lub risotto, pieczone warzywa lub lekka surówka z kapusty…

Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Składniki:

1,5 kg schabu
6-7 suszonych pomidorów z oliwy, posiekanych w kosteczkę
2/3 szklanki zielonych oliwek bez nadzienia, grubo posiekanych
150 g mozzarelli (użyłam małych kuleczek)
oraz sól, pieprz, suszony czosnek i zioła do pizzy do posmarowania mięsa na zewnątrz

Pesto rukolowe:

80 g umytej i osuszonej rukoli
50 g migdałów bez skórki
3 ząbki czosnku
niepełne pół szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
ewentualnie łyżka drobnych suszonych pomidorów z bazylią (przyprawy Kamis)

Wszystkie składniki pesto umieścić w malakserze, zaczynając od migdałów i czosnku. Zmiksować na gładką masę.

Schab umyć, osuszyć, rozciąć na szeroki płat, lekko rozbić tłuczkiem. Z jednej strony posypać solą, ziołami do pizzy i suszonym czosnkiem, następnie odwrócić. Z drugiej strony posmarować dokładnie pesto. Wyłożyć zmieszane ze sobą oliwki i pomidory (posiekane), zostawiając wolne brzegi (ok. 2 cm na długości i 1 cm na szerokości. W dwóch rzędach na środku mięsa wzdłuż ułożyć kuleczki mozzarelli Płat mięsa zwinąć jak roladę, brzeg i boki spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią. Umieścić w rękawie do pieczenia, uszczelnić i wstawić na minimum 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 175oC. Podawać z sosem pomidorowym, pomidorowo-paprykowym, lub serowym.

Schab z rukolowym pesto, oliwkami, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s