Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami

Zawsze przed świętami robię pierniczki, dekorując je lukrem. Dzisiaj dekorowałam serduszka i gwiazdki w kolorach bloga, wkrótce Wam je pokażę 🙂 Lubię też ciastka ozdobione orzechami, dlatego upiekłam korzenno-miodowe gwiazdki, wciskając w każdą orzeszka pekan. Cudownie było je chrupać… Przepis zaczerpnęłam ze strony Moje wypieki. W oryginale były to ciastka stemplowane.

Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami

Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami

Składniki:

250 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
2 łyżki płynnego miodu 
125 g masła, zimnego
1 jajko
1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika

oraz ok. 100 g orzechów pekan

Wszystkie składniki, oprócz orzechów, umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, delikatnie podsypując mąką. Wycinać ciasteczka, przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, na środek każdego ciastka wcisnąć orzecha pekan.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 10-12 minut lub do zezłocenia brzegów. Studzić na kratce.

Przechowywać do 2 tygodni w szczelnym pojemniku.

Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami

Korzenno-miodowe gwiazdki z pekanami

Słodki Prezent  Korzenne przysmaki

Wigilia 2014   


Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów  Świąteczne słodkości!  

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s