Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Dzisiaj w blogowym menu konkretne danie, duża porcja białka. Pomysł prosty, ale zadowoli nie tylko zagorzałych mięsożerców, szczególnie męskiej części. Wybrałam jednak chude i zdrowe mięso z piersi indyka, by nie było zbyt kaloryczne. Danie świetnie się sprawdzi nie tylko na codzienny obiad, ale może być doskonałą propozycją na rodzinne przyjęcie…

Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Składniki na 6 roladek:

6 grubszych plastrów piersi z indyka (ok. 1,5 cm)
suszony czosnek, słodka mielona papryka, mielony kminek, zioła prowansalskie
sól i pieprz
3-4 łyżki mąki pszennej (byle nie krupczatki)

olej do smażenia
150 g żółtego sera
250 g małych pieczarek
posiekana natka pietruszki

Filety oprószyć solą, pieprzem, ziołami, kminkiem, czosnkiem i papryką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Następnie obtaczać z obu stron w mące i zrumienić z obu stron na oleju. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folą aluminiową.

Pieczarki oczyścić, pokroić w grube plastry i usmażyć. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ziołami prowansalskimi. Rozdzielić po równo na eskalopkach. Na wierzch zetrzeć ser żółty i posypać natką pietruszki. Zapiekać aż ser się rozpuści w 190oC. Eskalopki podałam z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.

Eskalopki z indyka zapiekane z pieczarkami i serem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s