Koperty ze śliwkami

W sklepach i warzywniakach są jeszcze dostępne śliwki. Kupiłam duże okrągłe, bardzo słodkie. I upiekłam krucho-drożdżowe koperty pełne kawałków śliwek z cynamonem i cukrem migdałowym.

Koperty ze śliwkami

Ciasto: 500 g mąki, 150 g miękkiego masła, 2 żółtka, 1 jajko, 40 g drożdży, 100 cukru pudru, 1-2 łyżki kwaśnej śmietany.

Nadzienie: 500 g świeżych lub rozmrożonych śliwek, wypestkowanych pokrojonych na małe kawałki wymieszanych z 1 łyżką cukru oraz po 1 płaskiej łyżeczce cukru migdałowego i cynamonu.

oraz 1 białko z łyżką mleka do posmarowania
brązowy cukier do posypania

Drożdże rozetrzeć w garnuszku z 1 łyżką cukru. Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać pozostały cukier, jajko, surowe żółtka, płynne drożdże i śmietanę.

Odłożyć na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg rozgnieść, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać z lekko ubitym białkiem.

Ciasto podzielić na pół. Każdą część rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), nakładać śliwki i zlepiać przeciwległymi rogami. Ułożyć na wyłożonej papierem blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić przykryte w temperaturze pokojowej, aby nieco wyrosły (min. 20 minut). Gdy wyrosną, posmarować białkiem rozmieszanym z łyżeczką mleka i posypać brązowym cukrem. Piec w 190oC około 20 minut do lekkiego zezłocenia.

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

Koperty ze śliwkami

Koperty ze śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s