Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową

Smak tej zupy jest niepowtarzalny. A to za sprawą śliwek, czosnku i przypraw. Zupę podałam z pokrojoną w paseczki polędwicą łososiową.

Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową

Składniki:

300 g surowej dyni
4-5 śliwek
1 mały seler pokrojony na kawałki
1 duża marchew pokrojona na kawałki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
5 ząbków czosnku
2-3 gałązki natki pietruszki lub naci selera

1 l wrzątku
½ płaskiej łyżeczki przyprawy curry
płaska łyżeczka imbiru
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

sól i pieprz do smaku
½ szklanki słodkiej śmietanki 18%
2-3 łyżki oleju lub oliwy smakowej, najlepiej z dodatkiem czosnku
2 łyżki masła

Z dyni usunąć pestki i miękki miąższ, obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Pozostałe warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Śliwki wypestkować i przekroić na pół. Warzywa, również natkę, umieścić w garnku, zalać wrzątkiem lub bulionem warzywnym. Gotować około 20 minut, dodać przyprawy. Zmiksować, od razu dodać słodką śmietankę i oliwę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do misek lub talerzy. Polędwicę łososiową pokroić w paseczki i dodać po kilka do zupy. Smacznego!

Zupa na jesień

Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową

Zupa dyniowa ze śliwkami i polędwicą łososiową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s