Zupa serowa z kurczakiem i dynią

Pyszna zupa z kurczakiem oraz dodatkiem dyni i lekką serową nutą.

Zupa serowa z kurczakiem i dynią

Składniki:

1 udko i 1 filet z kurczaka
150 g marchwi mini lub 1 duża marchew
szklanka mrożonego zielonego groszku
ok. 150 g dyni, np. Hokaido
1/2 selera
2-3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
posiekana natka pietruszki
2/3 szklanki ryżu, najlepiej arborio
1 łyżka ziół do pizzy
sól i pieprz
2 trójkąciki sera topionego
2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%

Umyte mięso zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania wyjąć pierś z kurczaka, zostawić udko. Dodać do wywaru ryż oraz obrany i pokrojony drobno seler, cebulę, marchew i groszek. Jeśli nie mamy marchwi mini, należy dodać pokrojoną drobno marchew świeżą. Po kilku minutach dodać obraną i pokrojoną w kostkę dynię i zmiażdżony czosnek. Kiedy ryż i warzywa zmiękną dodać trójkąciki sera, posiekaną natkę pietruszki, zioła, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Udko wyjąć, obrać z kości i skóry, mięso (również filet) pokroić i dodać do zupy. Zabielić słodką śmietanką. Zupę podawać gorącą.


Zupa serowa z kurczakiem i dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s