Kaszotto jaglane z dynią

Dodatek do drugiego dania lub samodzielne wytrawne danie, zwłaszcza dla wegetarian. Głównym składnikiem tej potrawy jest moja ulubiona kasza jaglana, która świetnie komponuje się z dynią i aromatycznym, rozgrzewającym curry.

Kaszotto jaglane z dynią

Składniki:

ok. 200 g pokrojonej w kostkę dyni
1,5 szklanki kaszy jaglanej
1 niewielka cebula
1 szklanka mleka
2 szklanki wody
2 łyżki klarowanego masła
1 łyżeczka przyprawy curry
pół łyżeczki tymianku
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól do smaku

Cebulę pokroić w kostkę, w garnku z nieprzywieralnym dnem zeszklić delikatnie cebulę na maśle, dodać kaszę i chwilę smażyć. Wlać mleko i wodę, zagotować, mieszając. Dodać przyprawy i gotować do momentu aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Wtedy dodać dynię i gotować do miękkości – kaszy i dyni. W razie potrzeby dolać odrobinę wrzątku. Następnie wyłączyć, przykryć i zostawić na kilka minut do całkowitego wchłonięcia się płynu, można dodatkowo owinąć przykryty garnek ręcznikiem i pozostawić w cieple.       

   Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II    Kaszotto jaglane z dynią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s