Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Mocno czekoladowe ciasto z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wiśni.

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
4 duże jajka
200 g ciemnej czekolady

200 g masła
2/3 szklanki konfitury wiśniowej (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 szklanka brązowego cukru
szczypta soli

Jajka wyjąć z lodówki godzinę przed ich użyciem. Czekoladę połamać na kawałki, umieścić razem z masłem w porcelanowej miseczce i w garnku do połowy wypełnionym wrzątkiem. Gotować aż czekolada się rozpuści. Wyjąć miskę, dobrze wymieszać, by czekolada połączyła się z masłem i ostudzić. Tę samą czynność można wykonać w mikrofalówce. Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i solą. Porcjami dodawać do masy, ciągle miksując. Na końcu dodawać stopniowo czekoladę z masłem oraz konfiturę z wiśni i dobrze połączyć składniki. Masę przelać do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50-60 minut w 180oC, do suchego patyczka. Wystudzić, posypać cukrem pudrem. Brzegi ciasta udekorowałam bitą śmietaną i ozdobiłam kandyzowanymi wisienkami.

Ciasto czekoladowe z konfiturą wiśniową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s